Visuele screening is een onderzoek waarmee visuele disfunctie opgespoord kan worden. Problemen met spelling, lezen of concentratie kunnen worden veroorzaakt door een visuele disfunctie.
Kijken, hoe doe je dat?
Kijken doe je met je ogen en zien doe je met je hersenen. Kijken is het vermogen om via de ogen licht te ontvangen en dit door te seinen naar de hersenen. Deze visuele informatie moet door de hersenen worden geïnterpreteerd en begrepen. Wat je ogen zien, verwerken je hersenen!
Zien doe je dus met je hersenen. Gaat er in dit proces iets fout dan noemen we dat een visuele disfunctie, fixatie disparatie of een oog-volg probleem.
Een visuele disfunctie kan het leerproces behoorlijk belemmeren. Veel kinderen met een volledige gezichtsscherpte kunnen toch een visuele disfunctie hebben.
De afbeelding hier boven geven weer hoe een kind met een visuele disfunctie een tekst kan ervaren.
Door een visuele disfunctie kunnen problemen ontstaan op het gebied van lezen, schrijven en leren. Uw kind krijgt een hekel aan lezen, heeft vaak last van hoofdpijn, brandende of jeukende ogen. Ook kunnen er problemen zijn op motorisch gebied. Met een visuele screening kunt u dit tijdig ontdekken.
Als er sprake is van een visuele disfunctie wordt uw kind doorverwezen naar een functioneel optometrist. Deze zal de ogen van uw kind nog uitgebreider testen en dit onderzoek zal uitwijzen of uw kind een bril nodig heeft met prismaglazen. Deze prismabril is een oefenbril die de oogspieren traint om goed met elkaar samen te werken. Heel belangrijk is het om naast het dragen van een prismabril de oogspieren te trainen met speciale oefeningen. Vaak zorgt deze combinatie ervoor dat uw kind na een bepaalde periode weer zonder bril kan functioneren.
Carla van Kessel (Opvoedkracht) is een gecertificeerde visuele screening & trajectbegeleidster en aangesloten bij de FON.
Voor meer informatie over de FON klik HIER